Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Στο «κόκκινο» οι τιμές κατοικιών στις φθηνές περιοχές


Η κατακόρυφη αύξηση της φορολόγησης, λόγω των νέων φόρων, που έχουν επιβληθεί, αναμένεται να φτάσει σε ύψη ρεκόρ, εξαιτίας της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των αντικειμενικών αξιών.

Οι υψηλότερες αξίες, βάσει των οποίων φορολογείται η κατοχή, η χρήση και η μεταβίβαση κατοικιών και οικοπέδων, θα πλήξουν ανεξαιρέτως όλους όσους υποβάλλουν Ε9 στην εφορία.


Τη... νύφη, όμως, θα πληρώσουν κυρίως οι φθηνές περιοχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, εκεί οι αποκλίσεις των αντικειμενικών από τις αγοραίες είναι πολύ μεγαλύτερες από την υπόλοιπη Ελλάδα, γεγονός, που θα οδηγήσει σε ποσοστό ανόδου των φορολογήσιμων τιμών κατά πολύ πάνω από το μέσο όρο της αύξησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της χώρας μας έχει απόκλιση αντικειμενικών και αγοραίων από 20% έως και 80%.

Όλα αυτά γίνονται για καθαρά εισπρακτικούς λόγους. Με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση των αγοραπωλησιών, το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και οι υπόλοιποι φόροι θα εκτοξευθούν κατακόρυφα. Ειδικά σε ό,τι αφορά το επονομαζόμενο «τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών», η αύξησή του είναι συχνά πολύ πιο ψηλά, πολλαπλάσια, από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών.