Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Παρατείνεται η διαβούλευση για την εκτός σχεδίου δόμηση


Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται:


«Σχετικά με τις ερμηνείες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ήδη δώσει διευκρινίσεις επί του θέματος με Δελτίου Τύπου στις 5 Ιανουαρίου 2012. Ωστόσο επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα διευκρινίζει εκ νέου ότι:

Το Προεδρικό Διάταγμα «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» αφορά μόνο στην οργάνωση των χρήσεων γης που θα καθοριστούν με τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Ως εκ τούτου η δυνατότητα εκτός σχεδίου δόμησης που αφορά και στην κατοικία δεν θα επηρεάζεται από τις διατάξεις του υπό διαβούλευση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αφού θα συνεχίσει να διέπεται από τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος ΦΕΚ 270/85 που βρίσκεται σε ισχύ.

Το ΥΠΕΚΑ έχει επίσης, διευκρινίσει ότι το Σχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση στο διαδίκτυο και οι προτάσεις που θα διατυπωθούν θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος.

Συνεπώς, το ΥΠΕΚΑ για άλλη μια φορά επισημαίνει ότι οι όποιες ερμηνείες δίδονται σχετικά με τις συνέπειες στο καθεστώς δόμησης και την απαξίωση ιδιοκτησιών, είναι εντελώς αβάσιμες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα περί ολοσχερούς κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης.

Τέλος, γίνεται γνωστό ότι παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων στη διαδικασία διαβούλευσης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012.»

Ωστόσο, οι αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς λόγω της πιθανής εφαρμογής του π.δ. παραμένουν.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να νομοθετεί για τα επόμενα χρόνια, με προοπτική όλη η Ελλάδα να μπορεί να αποκτήσεις χρήσεις γης. Εάν λοιπόν υποθέσουμε ότι το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα θα αποκτήσει μελλοντική εφαρμογή σε όλη την επικράτεια, τότε εμμέσως απαγορεύεται η δόμηση κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχές θα απαγορευθεί. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί το τεχνικό εργαλείο με το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός για όλη την Ελλάδα και όχι για συγκεκριμένες περιοχές. Όσα προβλέπει το προεδρικό διάταγμα δημιουργούν σύγχυση στους ιδιοκτήτες» αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών μηχανικών Ελλάδας, Νίκος Ζυγούρης.

Πηγή:www.capital.gr